1.12.15

Мій рідний край - моя історія жива


Серед спадщини часів козацтва, наявного в Дніпропетровській області, особливе місце належить могилі Івана Сірка, отамана Запорізької Січі. Впродовж дванадцяти років Сірко обіймав посаду кошового отамана. Йому в якості проводиря війська вдалося взяти блискучі перемоги над поляками, Кримським ханством, Петром Дорошенко (битва при Перекопі, околиці Умані, Капустяна долина). Сірко в 1676 році був тим, хто поставив свій підпис під листом запорожців Мехмету IV, які написали, турецькому султанові. Отаман помер в селі Грушевка, на своїй пасіці.
Похований Іван Сірко біля Чортомлицької Січі (тепер село Капулівка, Нікопольського району Дніпропетровської області). 1967 року його перепоховали на іншому краю села, через те, що води Каховського водосховища наблизилися до могили. Надпис на пам'ятній плиті: «Року Божого 1680 травень 4. Представився раб божий Іван Сірко Дмитрович Отаман війська Запорізького. При його царській величності Федора Олексійовича. Память праведного з похвалами».

5 коментарів:

  1. А правда, що голову окремо ховали і набагато пізніше?

    ВідповістиВидалити
  2. Так, Олексій правильно говорить. 23-24 листопада 1967 р. під приводом збереження останків І.Д. Сірка від руйнації берегів водами Каховського водосховища, було здійснено їх перепоховання до підніжжя кургану доби бронзи Сторожова Могила за 1100 м на північ від с. Капулівка. Під час розкопок череп отамана і фрагменти його кістяку, муміфікований мозок та оселедець були таємно вилучені. У липні-серпні 2000 р. були здійснені розкопки могили І.Д. Сірка, де були його останки, і привезені череп з Дніпропетровського музею і фрагмент кістяка, що зберігалися в Дніпропетровському медичному інституті, та тут були возз’єднані воєдино у труні. 21 серпня 2000 р. відбулося останнє перепоховання отамана І.Д. Сірка

    ВідповістиВидалити
  3. Цікавий факт: у боротьбі проти агресії Османської імперії Сірко провів понад 55 успішних походів і жодного не програв.

    ВідповістиВидалити