25.9.16

Екскурсія до Запорізької області

Вже стало традицією проводити  семінари-екскурсії вчителів історії загальноосвітніх навчальних закладів міста історичними місцями України.  
24 вересня 2016 року відбулася екскурсія до Історико-архітектурного музею-заповідника "Садиба Попова” у м. Василівка Запорізької  області та  Національного історико-археологічного заповідника “Кам’яна Могила.”
Розпочалася екскурсія з міста Василівки.  Садиба Попова - справжній шедевр містобудування XIX століття, що становить велику історичну, культурну та архітектурну цінність. Споруди вражають красою, відрізняються якістю кладки стін. На території садиби є три флігелі, стайня і оглядова вежа. Музей «Садиба Попова» розміщений в західному флігелі, де діють етнографічний зал, експозиція, присвячена подіям Другої світової війни, також тут представлені роботи місцевих художників. Особливо зацікавив учителів історії зал з експонатами із замку Попова. Тут можна побачити елементи декору, фотографії та документи, посуд, старовинну вишивку.


Не так вже й багато в світі є пам’яток, які б органічно поєднували в собі природну унікальність та історичну цінність. Саме таке місце розташоване лише в 20 км на північ від Мелітополя на мальовничому березі річки Молочної, неподалік від селища Мирне.
Кам'яна Могила – це виключно природне утворення. В наші дні висота пагорба досягає 12 метрів. На 1.6 гектарах її площі нараховується біля 3 тисяч плит. Відвідувачів музею вразила розповідь екскурсовода про петрогліфи, зосереджені у 68 гротах і печерах. Є в цій «галереї» грот Бика, на плитах якого зображено запряжених биків, «кінські» плити з зображенням коней з першими в Європі вершниками на них і багато іншого.
Знайомство з пам’ятками історії, культури, відвідування музеїв під час таких екскурсій відкриває простір для краєзнавчої роботи вчителів. Матеріали екскурсій  учителі  перетворюють на цікаві презентації, фотоальбоми, які успішно використовуються в навчально-виховній роботі.


1 коментар: